Šie salāti ar ciedru riekstiem un lazdu riekstu vinegretu ir vieni no mūsu iecienītākajiem salātiem, ko var ēst gan kā vieglu maltīti, gan kā piedevu pamatēdienam. Turklāt salāti ir ļoti vienkārši un ātri pagatavojami un ļoti veselīgi. Šos varētu saukt par riekstainajiem salātiem, jo tiek izmantota riekstu eļļa, ciedru rieksti un Macha salāti, kam raksturīga viegli riekstaina garša.
Daudzums: 4 porcijas
Sastāvdaļas:
- 150 g Macha salārlapu (viens iepakojums)
- 200 g mazo tomātiņu
- 1 sarkanā saldā paprika
- 1 garais gurķis
- 50 g ciedru riekstu
- 10 gab. Kalamata olīvas (var nepiecienot)
- 3 ēd.k. lazdu riekstu eļļas
- 2 ēd.k. aveņu balzametiķa (var izmantot citu)
Pagatavošanas gaita
- Tomātiņus sagriež uz pusēm vai ceturtdaļās, ja tie ir lielāki. Gurķus un papriku sagriež vidējos kubiņos. Dārzeņus var griezt pēc savām vēlmēm, bet ne pārāk smalki.
- Ciedru riekstus uzber uz sausas pannas un viegli apgrauzdē. Tas prasīs tikai apmēram 2 minūtes, tāpēc rieksti rūpīgi jāpieskata un jāapmaisa, lai tie nepiedegtu. Apgrauzdēšana izceļ ciedru riekstu garšu. Turklāt, pievienojot tos salātiem karstus, rieksti labāk “sadraudzējas” ar vinegretu.
- Balzametiķi ar putojamo slotiņu vai dakšiņu puto, lēnā strūkliņā pievienojot lazdu riekstu eļļu. Lēna eļļas pievienošana ļaus vinegretu labāk uzputot un tas labāk nosegs salātus ar mazāku eļļas daudzumu.
- Visas salātu sastāvdaļas liek bļodā, pārlej vinegretu un, ar salātu karotēm cilājot, samaisa.
Padomi gatavošanai
- Tā kā Macha salāti ir viegli un smalki, salātiem pievieno vinegretu tieši pirms pasniegšanas. Tos nav ieteicams glabāt ledusskapī un atstāt uz nākamo dienu, jo smalkās salātlapiņas zaudēs savu formu un pārlieku samirks.
- Receptē var izmantot jebkādu augļu balzametiķi. Mums patīk aveņu balzametiķis, apelsīnu balzametiķis vai tas ļoti gardais Ziemassvētku balzmetiķis, ko var iegādāties Vom Fass stendos ap Ziemassvētku laiku. Arī lazdu riekstu eļļu var aizstāt ar citu riekstu eļļu, piemēram, makadēmijas riekstu eļļu. Tomēr, mūsuprāt, tieši lazdu riekstu eļļa šeit iederas vislabāk.
- Ciedru rieksti, lai arī samērā dārgi, ir vieni no visvērtīgākajiem un gardākajiem riekstiem. Ciedru rieksti satur magniju, dzelzi, cinku, kalciju, fosforu, vitamīnus E un K. Tie nodrošina labu tauku, proteīna un ogļhidrātu blansu. Turklāt šie rieksti piešķir lielisku garšas piedevu jebkuriem salātiem, kā arī citiem ēdieniem.