Vasara ir pārbagāta vitamīniem pilnām dabas veltēm dārzos un mežos. Tādēļ ir vērtīgi šos vitamīnus saglabā arī ziemai. Viens no labākajiem garšaugu u.c. dārza velšu uzglabāšanas veidiem ir tieši saldēšana, jo tādejādi tiek saglabāta lielākā daļa vērtīgo vitamīnu un uzturvielu. Vasarā gatavojam garšaugu kubiņus, kurus glabājam saldētavā un ziemā pievienojam zupām, sautējumiem, u.c. ēdieniem. Mēs izmantojam trīs klasiskākos latviešu garšaugus – lociņus, dilles un pētersīļus, taču kubiņus var papildināt arī ar citiem garšaugiem – baziliku, timiānu, raudeni u.c.
Nepieciešamais aprīkojums:
- virtuves kombains vai rokas blenderis
Sastāvdaļas:
- 200 g svaigu garšaugu līdzīgās proporcijās (dilles, lociņi, pētersīļi)
- 10 ēd.k. eļļas (parasti izmantojam vīnogu kauliņu eļļu vai olīveļļu)
Pagatavošanas gaita:
- Garšaugus rūpīgi noskalo zem auksta tekošā ūdens.
- Garšaugus nožāvē uz virtuves dvielīša vai salātu žāvētājā.
- Garšaugus (ar visiem kātiņiem) liek virtuves kombainā un sasmalcina līdz viendabīgai pesto tika konsistencei. Tad pievieno eļļu un visu kopā vēl pāris minūtes smalcina.
- Garšaugu masu lej silikona ledus trauciņos un sasaldē.
- Kad garšaugu kubiņi sasaluši, tos ievieto stingri noslēdzamā ziplock maisiņā vai kastītē un uzglabā saldētavā.
Padomi gatavošanai:
- Mēs garšaugu kubiņiem nepievienojam sāli, tādēļ šos kubiņus var pievienot arī zīdaiņa un mazuļa maltītēm. Garšaugi piešķirs garšu un nodrošinās vitamīnus, savukārt kubiņu sastāvā esošā eļļa ļaus labāk uzsūkties vitamīniem no maltītē esošajiem dārzeņiem.
- Mēs eļļu pievienojam uz acumēru, bet uz 100 gramiem garšaugu nepieciešams aptuveni 5 ēd.k. eļļas, lai kubiņi stingri turētos kopā.
Uzzini recepšu jaunumus, sekojot mums sociālajos tīklos: