Načos (ang. nachos) ir ātri pagatavojams uzkodu ēdiens, kura pamatā ir tortillu čipsi, uz kuriem tiek uzliktas dažādas citas sastāvadaļas. Oriģināli načos ir sāļās uzkodas, taču, mājās pagatavojot saldos tortillu čipsus, var pagatavot burvīgas saldās načos variācijas. Vasaras sezonā lieliski iederēsies načos ar dažādām sezonas ogām un saldējumu.
Daudzums: 4 personām
Sastāvdaļas:
- 200 g tortillas (izmanojam mazās Santa maria tortillas)
- 60 g sviesta (var gatavot arī vegāno versiju ar eļļu)
- 40 g brūnā cukura
- 2 t.k. kanēļa
- 4 saujas sezonas ogu un/vai augļu
- citas piedevas pēc izvēles pasniegšanai, piemēram, saldējums / puturkējums, karameļu vai šokolādes mērce
Pagatavošanas gaita:
- Tortillas ar šķērēm vai nazi sagriež trīsstūrīšos un liek bļodā.
- Tortillām pa virsu lej kausētu sviestu, ber cukuru, kanēli un ar karoti rūpīgi maisa, līdz katrs tortillas gabaliņš ir pārklājies ar sviesta, cukura un kanēļa masu.
- Tortillu čipsus izklāj uz pannas un liek cepties iepriekš līdz 180° C sakarsētā cepeškrāsnī, un cep 18-20 minūtes, līdz tortillu čipsi kļuvuši brūni un kraukšķīgi. Gatavos čipsus atdzesē.
- Uz paplātes vai liela šķīvja kārto izceptos tortillu čipsus un pāri pārber sagrieztas ogas un augļus. Pēc vēlēšanās načos var pārliet ar šokolādes vai karameļu mērci.
Ieteikumi gatavošanai:
- Sagatavotā načos uzkoda jābauda uzreiz pēc pagatavošanas, jo, ilgāk pastāvot, tortillu čipsi izmirks. Tortillu kanēļa čipsus vari izcept jau iepriekš, pāris dienas uzglabāt slēgtā traukā un načos sagatavot īsi pirms baudīšanas.
- Šos saldos načos var gatavot ar dažādām ogām un augļiem, taču šajā ēdienā nederēs pārāk ūdeņaini augļi (piemēram, arbūzs un melone), jo tās pārāk ātri samitrinās čipsus. Tāpat arī nederēs mazas un apaļas odziņas (piemēram, jāņogas, upenes, meža mellenes), jo tās ripos nost no čipsiem un būs sarežģītāk ēst. Šoreiz izmantojām zemenes un liellogu mellenes, taču saldajos načos lieliski iederēsies arī sagriezti saldie ķirši, kivi, banāni, kā arī karamelizēti āboli vai bumbieri.
Uzzini recepšu jaunumus, sekojot mums sociālajos tīklos: