Krēmsiera, siera un dažādu piedevu bumbas ir populārs ballīšu apetaizers Amerikā. Šādu siera bumbu var viegli un ātri pagatavot – krietni ātrāk, kā sagriezt un glīti izkārtot siera plati. Šādām krēmsiera bumbām ir viena ļoti laba īpašība – tās ir gana stingras, tādēļ no tām var izveidot gandrīz jebkādu formu, pieskaņojot šo uzkodu svētku tematikai. Ķirbītis lieliski iederēsies gan Helovīnu (ang. Haloween) svinībās, gan citos rudens svētkos. Ķirbīti var servēt gan ar dažādiem krekeriem, sausmaizītēm, gan svaigiem dārzeņiem.
Daudzums: 1 ķirbītis būs piemērots kā viena no uzkodām ballītē līdz 10 personām
Nepieciešamais aprīkojums:
- Pārtikas plēve
- Rupja aukla vai dzija
Sastāvdaļas:
- 400 g krēmsiera
- 200 g Čedaras siera
- 80 g valriekstu
- 150 g plānā brokastu bekona
- 1 ķiploka daiviņa
- kārtīgs saišķis diļļu
- 3 ēd.k. sezama sēkliņas (izmantojam 2 ēd.k. apgrauzdētas gaišās sezama sēkliņas + 1 ēd.k. melnās sezama sēkliņas)
- glīts kātiņš no saldās paprikas
Pagatavošanas gaita:
- Sagatavo ķirbīša sastāvdaļas:
- Bekonu apcep uz sausas pannas, līdz tas kļūst pavisam kraukšķīgs un viegli lūzt. Gatavo bekonu nosusina virtuves papīra dvielī un salauza/sagriež smalkos gabaliņos.
- Valriekstus ar nazi smalki sagriež/sakapā.
- Čedaras sieru sarīvē uz smalkās dārzeņu rīves.
- Dilles smalki sagriež.
- Ķiploka daiviņas smalki sarīvē.
- Bļodā liek rīvēto Čedaras sieru, krēmsieru, sarīvēto ķiploku, 2/3 sasmalcinātā bekona, 2/3 sakapāto valriekstu un 2/3 sagriezto diļļu. Visu kopā sajauc, līdz izveidojas viendabīgas konsistences masa.
- Sajauc satāvdaļas, kurās tiks apviļāts ķirbītis: dilles, sezama sēkliņas, atlikušo bekonu, atlikušos valriekstus un atlikušās dilles.
- Uz galda virsmas noklāj pārtikas plēvi (vēlams 2 kārtās, jo, pārāk stingri savelkot auklu, plēve var pārplīst), uzber pusi no apviļāšanas maisījuma un virsū liek sagatavoto siera masu, kuru ar karoti izlīdzina tā, lai veidotos plakanas bumbas forma. Virsū ber atlikušo apviļāšanas maisījumu un ar roku palīdzību rūpīgi apklāj visu siera bumbu.
- Sagatavoto siera bumbu stingri ietin pārtikas plēvē un vajadzības gadījumā ar rokām palīdz pielabot formu.
- Lai siera bumba iegūtu ķirbja formu, ņem 4 auklas gabalus un pa vienam tos stingri apsien ap ietīto siera bumbu tā, lai veidojas 8 līdzīgi segmenti.
- Gatavo siera ķirbīti liek ledusskapī sastingt vismaz uz 1 stundu.
- Pirms servēšanas siera ķirbīti izņem no ledusskapja, iztin no pārtikas plēves un tā augšpusē iesprauž no saldās paprikas izgrieztu kātiņu.
Padomi gatavošanai:
- Šī ir vairāk kā ballītes uzkodas ideja, nevis recepte, jo faktiski siera bumbā var likt iekšā gandrīz visu, ko sirds kāro (jāskatās, lai sastāvdaļas nav ūdeņainas).
- Ja gribas, lai ķirbītis ir oriģinālā oranžā krāsā, tad tā apviļāšanai var izmantot smalki rīvētu sarkano Čedaras sieru.
- Šādas siera bumbas lieliski padodas dažādu formu veidošanai – Lieldienās vari pagatavot siera olu, Ziemassvētkos siera sniega vīru un Jāņos siera vainagu.