Šokolādes fadžs ir vienkārši un ļoti ātri pagatavojams gardums, kas būs lieliska dāvana Ziemassvētkos jebkuram saldumu mīlim. Tas izskatās gana iespaidīgi, bet patiesībā ir ļoti vienkāršs. Fadža pamatā ir tikai divas sastāvdaļas – šokolāde un iebiezinātais piens ar cukuru, bet pamata recepti var papildināt ar vaniļu, brendiju vai konjaku, kā arī izdekorēt ar dažādiem dekoriem.
Daudzums: 40 kvadrātiņi
Nepieciešamais aprīkojums:
- katliņš ar biezu dibenu
- cepešpanna vai cits kantains trauks ar taisnām malām (apmēram 18 x 25 cm vai 22 x 22 cm)
- koka karote
- silikona lāpstiņa
Sastāvdaļas:
Pamata sastāvdaļas
- 700 g tumšās šokolādes (50-60% kakao satura)
- 2 bundžas iebiezināta piena ar cukuru
- 2 ēd.k. vaniļas ekstrakts (vai 1 tēj.k. vaniļas pasta)
Dekorēšanai
- 100 g lazdu riekstu
- 4 ēd.k. pūdercukura
- 80 g žāvētu dzērveņu (vai citu žāvētu augļu)
Pagatavošanas gaita:
- Ja tiek izmantota šokolāde tāfelītē, to nedaudz sakapā.
- Lazdu riekstus rupji sakapā, liek pannā un viegli apgrauzdē. Pievieno pūdercukuru un maisa, līdz viss pūdercukurs izkusis un rieksti ir irdeni.
- Pannu viegli izsmērē ar eļļu un izklāj ar cepamo papīru.
- Plīti uzkarsē uz zema karstuma. Šokolādi liek katliņā ar biezu dibenu. Pievieno iebiezināto pienu ar cukuru.
- Nepārtraukti maisot ar koka karoti, fadžu karsē, līdz izveidojas viendabīga staipīga konsistence. Tas prasīs apmēram 5 minūtes. Maisīt būs grūti, jo fadža masa ir staipīga un ātri sabiezē.
- Fadžu nekavējoties liek pannā un ar silikona lāpstiņu izlīdzina. Tas jādara ātri, jo fadžs ātri sāk sabiezēt.
- Uz izlīdzināta fadža uzbārsta žāvētas dzērvenes un karamelizētos lazdu riekstus, viegli piespiež ar plaukstu, lai tie iegrimst masā.
- Fadžu liek ledusskapī uz 1 stundu, lai tas sacietē.
- Sacietējušu fadžu ar platu nazi griež kubiņos.
Padomi gatavošanai:
- Kādu šokolādi izmantot? No šokolādes izvēles būs atkarīgs fadža salduma pakāpe. Mums vislabāk patīk gatavot fadžu ar šokolādi ar 50-60% kakao saturu. Ja gribas pavisam saldu un fadžu bez kakao rūgtumiņa, var izmantot šokolādi ar 35% kakao saturu, bet ne mazāk. Ja gribas pēc iespējas mazāk salduma, izmanto šokolādi ar 70% kakao satura. Jāņem vērā – jo augstāks kako saturs, jo sliktāk šokolāde kūst. Tādēļ izmantojot šokolādi ar būtiski virs 70% kakao satura, fadža konsistence nebūs tik krēmīga un pastāv lielāks risks fadžu piededzināt. Visizdevīgāk šokolādi iegādāties veikalā Gemoss – tur nopērkami kvalitatīvi beļģu šokolādes čipsi.
- Kādas piedevas pievienot? Fadžu var gatavot tikai no šokolādes un iebiezinātā piena ar cukuru. Izteiktākai garšai mēs pievienojam vaniļas ekstraktu. Var pievienot arī kādu stipro alkoholu – brendiju, konjaku vai Rīgas melno balzamu. Fadžā var arī iemaisīt riekstus un žāvētus augļus vai uzbērt tos pa virsu kā rotājumu.
- Cik ilgi un kā glabāt fadžu? Fadžu var glabāt ledusskapī līdz 3 nedēļām. Būtiski pievērst uzmanību šokolādes un iebiezinātā piena derīguma termiņiem. Jo tie garāki, jo ilgāk fadžs paliks svaigs. Istabas temperatūrā fadžs būs mīkstāks un tur to var glabāt pāris dienas.
- Mūsu blogā meklē arī citas Ziemassvētku saldumu idejas, piemēram, Riekstu un žāvētu augļu konfektes “Serenāde” un Konfektes ar marcipānu un rumā mērcētiem ķiršiem.
Seko mums arī sociālajos tīklos: