Daudzums: 15 porcijas
Nepieciešamais aprīkojums:
- Liela panna cepšanai
- liels katls, vismaz 10l
Sastāvdaļas:
Zupas sastāvdaļas
- 1,5 l soļankas salātu (Skatīt mūsu recepti "Soļankas sagatave ziemai")
- 800 g kartupeļu
- 3 lieli burkāni
- 1 kg dažādas žāvētas gaļas un desiņu
- 2 400-500g burkas tomātu mērces
- 3-4 l ūdens vai buljona
- 5-7 nelieli marinēti gurķi
- sāls pēc garšas
Pasniegšanai
- 2 citroni
- 800 g skābais krējums
- daudz zaļumu – dilles, pētersīļi, lociņi
- 3 saujas melno olīvu
Pagatavošanas gaita:
- Burkānus, kartupeļus un dažādo gaļu un desas sagriež palielos kubiņos. Marinētos gurķīšus sagriež nelielos kubiņos.
- Gaļu un desiņas liek uz pannas. Ja gaļā/desiņās ir kāds treknums, papildu eļļa nav nepieciešama. Maisot apcep līdz gaļas un desiņu gabaliņi vietām ir apbrūnējušies. Tas prasīs apmēram 15 min.
- Verdošā ūdenī vai buljonā liek vārīties burkānus. Vāra apmēram 10 minūtes, līdz burkāni daļēji mīksti. Pievieno kartupeļus un pavāra apmēram 5 minūtes no vārīšanās brīža, līdz kartupeļi gandrīz mīksti.
- Zupai pievieno soļankas salātus, apcepto gaļu un desiņas, marinētos gurķus un tomātu mērci. Visu samaisa. Ja nepieciešams, pievieno vēl ūdeni.
- Zupai ļauj uzvārīties un vāra apmēram 5 minūtes. Noņem no uguns un pirms pasniegšanas zupai ļauj pastāvēt apmēram 10 minūtes, lai visas sastāvdaļas sadraudzējas.
- Pasniedzot bļodiņā katrs pievieno sev tīkamās sastāvdaļas – šķēlītēs sagrieztu citronu, olīvas, sakapātus zaļumus un skābo krējumu.
Padomi gatavošanai:
- Soļankas salātu gatavošanas recepti meklē šeit: Soļankas sagatave ziemai.
- Kādu tomātu mērci izvēlēties? Soļankai derēs jebkāda tomātu mērce (ne kečups un ne tomātu pasta, bet tieši tomātu mērce). Tomēr mūsu divi favorīti ir Rundāles 7 dārza zaļumu mērce un Spilvas Salsas mērce, jo tās iedos zupai nelielu asumiņu.
- Kādu gaļu pievienot? Mēs parasti izvēlamies gaļas produktus, kas būs pieņemami lielākajai daļai ēdāju – kvalitatīvas žāvētas mednieku desiņas, vislabāk tēta medījuma, kūpinātu liesu cauraudzīti un kūpinātu šķiņķi. Reizēm pievienojam svaigu cūkgaļas kakla karbonādi – to sagriežam palielos kubiņos, apcepam uz pannas ar sāli un pipariem un ļaujam pasautēties apmēram 30 minūtes. Soļankā lieliski izmantojams arī vakardienas izceptais un neapēstais šašliks, jo soļankā esošās skābes šašlika gaļu padara mīkstu. Tā kā mūsu ģimenē nieres, sirdis un citi soļankas klasiskie gaļas veidi nav iecienīti, tos neizmantojam.
- Vasarā soļanku bieži gatavojam uz ugunskura, tostarp dažādos āra pasākumos. Bet, protams, to var gatavot arī uz plīts un mazākā daudzumā. Kā jau zupai, visas sastāvdaļas var pievienot ‘pēc sajūtām’.
Seko mums arī sociālajos tīklos, lai uzzinātu recepšu jaunumus, ikdienas idejas maltītēm un padomus gatavošanai: