• Facebook
  • Instagram
  • Par mums
3 Muskatrieksti
  • Uzkodas
  • Salāti
  • Zupas
  • Pamatēdieni
  • Deserti
  • Brokastis
  • Pamatreceptes
  • Mazulis ēd
  • Blogs
Pamatēdieni, Pamatreceptes

Soļankas sagatave ziemai

soļankas sagatave

Šos dārzeņu salātus mūsu ģimenē gatavoja, kopš vien sevi atceramies, tātad vismaz 30 gadus. Šos salātus ziemā ēdām gan aukstus, gan uzsildītus, gan ikdienā, gan likām uz svētku galda. Tad, kad ģimenē sākām vārīt soļanku, spontāni šos salātus pievienojām zupai vienu, otru, trešo reizi. Ak, cik gan garda izdevās soļanka! Jau daudzus gadus, rīkojot vasaras āra ballītes, vārām soļanku ar šiem dārzeņu salātiem. Visi radi, draugi, kolēģi un paziņas jau zina, ka pie mums būs mūsu īpašā soļanka ar nedaudz neierastākām sastāvdaļām. Vēlamies dalīties ar jums mūsu īpašajā soļankas receptē (links), kurā izmantojam šos dārzeņu salātus, kurus nu jau daudzus gadus saucam par soļankas sagatavi. Tomēr šie salāti ir ļoti gardi arī kā piedeva jebkuram gaļas ēdienam.

Priekšdarbi1 hour hr
Gatavošana1 hour hr
Kopā2 hours hrs
Daudzums: 5 burciņas (1l)

Sastāvdaļas:

  • 100 ml eļļas
  • 100 ml etiķa
  • 4 ēd.k. cukura
  • 1 ēdk.k sāls
  • 4-5 lauru lapas
  • ~20 melno vai smaržīgo piparu graudu

Dārzeņi (kopā 5.5 kg, proprocijas var variēt):

  • 1 kg kāposta
  • 1 kg burkānu
  • 1 kg sīpolu
  • 1 kg tomātu
  • 1 kg gurķu
  • 0.5 kg paprikas
soļankas sagataves sastāvdaļas

Pagatavošanas gaita:

  1. Dārzeņus var rīvēt un griezt ar nazi, taču visērtāk un ātrāk dārzeņus būs sagatavot virtuves kombainā. Burkānus sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Pārējos dārzeņus sagriež. Attēlā redzams, kāda lieluma gabaliņos griežam katru dārzeni.
  2. Lielā katlā (izmantojam 10 l katlu) ielej ~100 ml ūdens, pirmos liek tomātus un tiem virsū pārējos dārzeņus, lauru lapas un piparu graudus. Katlam liek vāku un vidējā karstumā dārzeņus vāra ~45 minūtes. Tad pievieno sāli, cukuru, eļļu, etiķi un visu kopā vāra vēl ~15 minūtes.soļankas sagatave
  3. Izkarsē burkas un vāciņus. Izvārītos dārziņus (soļankas sagatavi) nekavējoties pilda burkās, tās stingri aizvāko vai aizskrūvē un liek uz dēlīša ar vāciņu uz leju.
  4. Pēc 24h burkas būs pilnībā atdzisušas un tās var uzglabāt pagrabā vai ledusskapī vienu gadu.soļankas sagatave

Padomi gatavošanai:

  • Šos salātus izmantojam soļankas gatavošanā pēc šīs receptes.
  • Šos salātus gatavojam tik daudzas vasaras, ka sastāvdaļas vairs nesveram un visu gatavojam “uz acu mēru”. Gatavošanas beigās pagaršojam dārzeņus, lai saprastu, vai visas sastāvdaļas (sāls, cukurs un etiķis) ir balansā. Jārēķinās, ka stāvēšanas laikā dārzeņi vairāk savilksies ar etiķi un to garša kļūs intensīvāka, tādēļ gatavajiem salātiem jābūt pavisam nedaudz maigākiem par vēlamo garšu, kuru tie iegūs pēc pāris nedēļu stāvēšanas.
  • Ja dārzā izauguši maz gurķu un daudz kabaču, tad reizēm daļu gurķu mēdzam aizstāt ar tikpat smalki sagrieztiem kabačiem.
  • Kā vislabāk karsēt burkas? Burkas un vāciņus var karsēt divos veidos:
    • Verdošā ūdenī paturēt burku un vāciņus pāris minūtes, grozot burku, lai verdošais ūdens izkarsē visu burku. Tad burku liek atdzist ar “muti” uz augšu (lai tvaiks iztvaiko un burka ir sausa).
    • cepeškrāsnī: Burkas rūpīgi izmazgā. Slapjas burkas liek aukstā cepeškrāsnī. Cepeškrāsni silda līdz 150 °C. Kad tā uzkarsusi, burkas karsē 15 minūtes. Ja burkas lielākas par 1l, tās karsē 20-25 minūtes. Arī burku vāciņi ir jāsterilizē, tos ievieto cepeškrāsnī kopā ar burkām. Pirms lietošanas burkas atdzesē. Aukstas burkas nedrīkst likt jau uzkarsētā cepeškrāsnī, jo tās var saplīst.

Uzzini recepšu jaunumus, sekojot mums sociālajos tīklos:

  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

Tags

  • dārzeņi
  • mazkaloriju
  • rudens
  • veģetārs
  • ziemai

Post navigation

Biezpiena un nektarīnu sacepums
Soļanka uz ugunskura

Related posts

Saldēti garšaugu kubiņi
Mazulis ēd, Pamatreceptes

Saldēti garšaugu kubiņi

Aliču un apelsīnu ievārījums sieram
Pamatreceptes, Uzkodas

Aliču un apelsīnu ievārījums sieram

Čili un ķiploku garneles sviesta mērcē
Pamatreceptes, Uzkodas

Čili un ķiploku garneles sviesta mērcē

Meklēt

Jaunākās receptes

  • Ceptu rīsu un laša salāti
  • Biezpiena deserts “Serenāde”
  • Ābolu pīrādziņi
  • Ābolu krēms
  • Ābolu un valriekstu kēkss

Atslēgas vārdi

  • #līdzņemšanai uz darbu (1)
  • ballīšu uzkodas (35)
  • bez cukura (1)
  • bezglutēna (3)
  • biezpiens (11)
  • citvalstu virtuves (10)
  • dārzeņi (21)
  • eksotiskie augļi (2)
  • gailenes (3)
  • gatavots cepeškrāsnī (27)
  • gaļa (14)
  • kvinoja (2)
  • latviešuēdieni (10)
  • Lieldienas (5)
  • makaroni (6)
  • mazkaloriju (9)
  • pankūkas (9)
  • pavasara ēdieni (7)
  • piedeva (1)
  • piknikam (26)
  • rabarberi (11)
  • rudens (28)
  • siera kūka (8)
  • siers (5)
  • smilšu mīkla (2)
  • sparģeļi (4)
  • spināti (1)
  • svētkiem (20)
  • sēnes (8)
  • tarte (3)
  • uz dabu (1)
  • Valsts svētku galdam (3)
  • vasara (12)
  • vasaras receptes (10)
  • vegāns (15)
  • veselīgi (23)
  • veģetārs (37)
  • vienkārši (15)
  • ziema (5)
  • ziemai (2)
  • Ziemassvētku receptes (18)
  • zivs (9)
  • āboli (13)
  • ātri pagatavojams (60)
  • ķirbji (9)
  • Visa šajā vietnē publicētā informācija un fotogrāfijas ir "3 Muskatrieksti" īpašums. Jebkura informācijas vai fotogrāfiju pārpublicēšana atļauta tikai ar rakstisku "3 Muskatrieksti" atļauju.