Vai Tavā ēdienkartē sorgo jau ir ieņēmis patstāvīgu vietiņu? Latvijā sorgo (angliski sorghum) ir ienācis pavisam nesen. Sorgo ir ārkārtīgi vērtīgs graudaugs, tajā ir liels organismam tik ļoti nepieciešamā dzelzs, kālija, kalcija, olbaltumvielu un minerālvielu daudzums. Sorgo ir bezglutēna graudaugs. Sorgo garšas un izskata ziņā nedaudz atgādina pērļu grūbas, taču sorgo graudi ir vērtīgāki, jo tie ir pilngraudi – tie nav ne pulēti, ne kā citādi apstrādāti, kā tas ir ar daudziem citiem veikalu plauktos atrodamiem graudaugiem. Šī recepte ir ļoti gards sorgo pagatavošanas veids. Ēdiens būs sātīgs, ar norādītajiem daudzumiem pietiks 3 vai pat 4 ēdājiem.
Daudzums: 3 porcijas
Sastāvdaļas:
- 150 grami sorgo graudu (nevārīti)
- 200 grami sēņu pēc izvēles (šoreiz izmantojam brūnos šampinjonus)
- 1 sīpols
- 150 grami žāvētas cūkgaļas krūtiņas
- 150 mililitri saldā krējuma
- 2-3 ēdamkarotes eļļas cepšanai
- šķipsniņa sāls
- šķipsniņa maltu melno piparu
- šķipsniņa ķiploku pulvera (izmantojam Dabas spēks "Asumiņš")
Pasniegšanai:
- gabaliņš cietā siera
- svaigi lociņi
Pagatavošanas gaita:
- Sorgo graudus aplej ar aukstu ūdeni un atstāj mērcēties vairākas stundas. Vēlams graudus iemērkt jau iepriekšējā dienā – tad tie būs labāk izmirkuši un tos varēs ātrāk uzvārīt. Neizmērcēti sorgo graudi jāvāra 80-90 minūtes, izmērcēti sorgo graudi izvārīsies 30-40 minūšu laikā. Šoreiz izmantojam sarkanos sorgo graudus, taču var izmantot arī baltos vai miksēt kopā baltos un sarkanos.
- Izmērcētus sorgo graudus liek katlā lielā ūdens daudzumā un vāra, līdz tie mīksti. Izvārītus graudus uzreiz nokāš un skalo zem tekoša krāna ūdens, kamēr ūdens, kas notek no graudiem, ir pavisam dzidrs. Sarkanajiem sorgo graudiem, līdzīgi kā tas ir grūbām, mēdz izveidoties duļķaina plēvīte, tādēļ vislabāk tos noskalot uzreiz pēc vārīšanas.
- Sēnes nomazgā vai notīra un sagriež gabaliņos. Uz sakarsētas pannas lej nedaudz eļļas un apcep sagrieztās sēnes, līdz tās kļūst viegli zeltainas un kraukšķīgas. Sēnes noņem no pannas un atliek malā. Sēnes vislabāk apcept atsevišķi, jo tad tās būs kraukšķīgas – ja cepsi tās kopā ar sīpoliem, sēnes būs mīkstas.
- Uz tās pašas pannas lej nedaudz eļļas un apcep gabaliņos sagrieztu sīpolu un žāvētu cūkgaļas krūtiņu. Kad sīpoli mīksti, pannā lej saldo krējumu, pievieno garšvielas un visu pāris minūtes pasautē. Tad pievieno apceptās sēnes un izvārītos un noskalotos sorgo graudus. Visu rūpīgi samaisa un uzkarsē.
- Gatavo ēdienu servē šķīvjos, pārkaisa ar rīvētu cieto sieru un sagrieztiem lociņiem.
Ieteikumi gatavošanai:
- Kas ir sorgo? Sorgo (angliski sorghum) ir sens un vērtīgs bezglutēna graudaugs, kas pēdējo pāris gadu laikā ir parādījies Latvijas veikalos. Tomēr pasaulē sorgo pazīst jau sen. Sorgo varētu saukt par vienu no superfoods, jo tā sastāvā ir daudz cilvēka organismam vērtīgu uzturvielu, tostarp, magnijs, dzelzs, kālijs, fosfors, cinks un vairāki B grupas vitamīni.
- Kur iegādāties sorgo? Sorgo pērkam veikalā Gemoss – tur atrodams Just Nature fasējuma baltais un sarkanais sorgo. Vēl sorgo graudus var atrast pāris interneta veikalos. Sorgo ir ļoti lēts graudaugs (~60 centi par pus kilograma fasējumu), bioloģiski audzēts sorgo gan būs krietni dārgāks.