Gada aukstajiem mēnešiem ļoti piestāv sildošas zupas. Štovētu kāpostu zupa ir lieliska skābu kāpostu zupas alternatīva, jo štovētu kāpostu zupu varēsi pagatavot 20 minūtēs. Ja Tev ledusskapī atrasīdies no iepriekšējās dienas pāri palikušas vārītas pērļu grūbas, tad zupa vispār būs gatava jau 15 minūtēs. Vilinoši, vai ne? Turklāt šī zupa ir ne tikai ātri pagatavojama, bet arī tiešām garda.
Daudzums: 6 porcijas
Sastāvdaļas:
- 500 g štovētu kāpostu
- 200 g žāvētas cūkgaļas krūtiņas
- 1-2 sīpoli
- 1 ēd.k. eļļas (sīpolu apcepšanai)
- 50 g nevārītas vai 200 g vārītas pērļu grūbas
- 1 tēj.k. sāls
- daži melno piparu graudi
- 2 l ūdens
Pagatavošanas gaita:
- Atsevišķā mazā katliņā uzliek vārīties pērļu grūbas. Kad tās gatavas (~12 minūtes), liek sietiņā un noskalo zem tekoša un auksta krāna ūdens.
- Sīpolu un žāvēto krūtiņu sagriež salmiņos.
- Katlā ar biezu apakšu lej eļļu, liek sagrieztos sīpolus, pāris minūtes apcep un tad pievieno žāvēto gaļu. Sīpolus ar gaļu, ik pa brīdim apmaisot, pacep vēl dažas minūtes.
- Pievieno štovētus kāpostus, sāli, piparus, uzlej 2 litrus ūdens un zupu vāra ~10 minūtes. Kad tā gandrīz gatava, pieber noskalotās vārītās pērļu grūbas un vēlreiz uzvāra.
Padomi gatavošanai:
- Zupu var pasniegt ar svaigiem smalki sagrieztiem sīpoliem, lociņiem, skābo krējumu, vārītiem kartupeļiem un/vai citām iecienītām piedevām.
- Mēs šai zupai visbiežāk izmantojam Dimdiņkāpostus vai tirdziņos nopērkamos dažādu mājražotāju štovētos kāpostus.
- Šo zupu var gatavot arī vegānā versijā, nepievienojot gaļu.
- Mulsinoši var šķist, ka zupai nav nepieciešams buljons, bet tīrs ūdens. Taču bez buljona šī zupai tiešām var iztikt. Štovētiem kāpostiem ir ļoti intensīva un bagātīga garša, gatavās zupas buljonam garšu piešķirs arī sīpoli un apceptā žāvētā gaļa.
- Citas ātri pagatavojamas 3 Musktriekstu receptes atradīsi te.