1000 kārtu ābolkūka ir maigs un krēmīgs deserts. Kūkas sastāvā ir apmēram 80% ābolu, kas padara to super sulīgu. Kūkai pievienojam samērā nedaudz cukura, tāpēc tā ir saldskāba. Ja patīk saldāki deserti, pievieno vairāk cukura.
Daudzums: 8 gabaliņi
Nepieciešamais aprīkojums:
- Kēksa forma apmēram 22 cm x 12 cm
Sastāvdaļas:
- 6-7 vidēji saldskābi āboli (mēs izmantojam trebu šķirni)
- 2 lielas olas
- 25 g sviesta
- 80 g miltu
- 80 g cukura
- 100 ml saldā krējuma (35% tauku satura)
- 1 ēd.k. cepamā pulvera (strīķēta (bez kaudzītes))
- 1/2 tēj.k. kanēļa
- 1 vesela citrona miziņa
- 4 ēd.k. mandeļu skaidiņu (pārkaisīšanai)
- 2 ēd.k. pūdercukura (pārkaisīšanai)
Pagatavošanas gaita:
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 170° C.
- Olas kopā ar cukuru sakuļ ar putojamo slotiņu. Nav vajadzības izmantot elektrisko mikseri, bet to, protams, var darīt. Sviestu izkausē ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī, pievieno sakultajām olām. Pievieno saldo krējumu, un visu sakuļ ar putojamo slotiņu.
- Norīvē miziņu no vesela citrona tā, lai netiktu skarta baltā daļa. Atsevišķā bļodiņā ar dakšiņu samaisa miltus, citrona miziņu, cepamo pulveri, sāli un kanēli. Sausās sastāvdaļas pievieno mitrajām, sakuļ ar putojamo slotiņu.
- Ābolus nomizo, pārgriež gareniski uz pusēm un izgriež serdi. Var izmantot speciālu ābolu serdes izņēmēju, kā redzams bildē. Tomēr serdi var viegli izgriezt ar nazi.
- Ābolu pusītes sagriež plānās šķēlītēs (apmēram 3mm biezumā). To var izdarīt ar speciālu šķēlēšanas rīvi, virtuves kombainu ar speciālu šķēlīšu uzgali vai asu nazi.
- Ābolu šķēlītes iemaisa mīklā tā, lai visas šķēlītes būtu noklātas ar mīklu. To dara uzmanīgi, lai ābolu šķēlītes pārāk nesalūztu. Sākumā var izskatīties, ka mīkla nepietiks, bet, turpinot maisīt, būs iespējams visas šķēlītes iemaisīt mīklā.
- Kēksa formu izsmērē ar sviestu. Apakšu Izklāj ar cepamo papīru, lai ābolkūku varētu vieglāk izņemt no formas. Ābolus liek formā un cieši piespiež ar karoti, lai neveidotos gaisa kabatas. Apbārsta ar mandeļu skaidiņām.
- Ābolkūku cep līdz 170° C uzkarsētā cepeškrāsnī 45 minūtes. Ja mandeļu skaidiņas sāk kļūt pārāk brūnas, Veidni pārklāj ar alumīnija foliju (ar spīdīgāko pusi ārpusē). Kūkas gatavību var pārbaudīt, iedurot tajā koka irbulīti. Ja, to izvelkot no kūkas, nav redzama jēla mīkla, kūka ir gatava.
- Ābolkūku atdzesē istabas temperatūrā un tad ievieto ledusskapī uz vismaz 1h. Kūka ir kārtīgi jāatdzesē, lai to būtu iespējams sagriezt. Tā kā kūkā ir ap 80% ābolu, tā ir ļoti mitra un krēmīga un, griežot karstu, tā var izjukt. Pirms griešanas pārkaisa ar pūdercukuru.
Padomi gatavošanai:
- Kādus ābolus izvēlēties? Šajā receptē vislabāk derēs saldskābi rudens āboli. Vēlams izmantot palielus ābolus, no kuriem sanāk glītas un stingras šķēlītes. Vasaras āboli nebūs piemēroti, jo tie var pārāk izšķīst. Mums vislabāk patīk trebu šķirnes āboli. Ja tiek izmantoti skābāki, piemēram, antonovka, iesakām pievienot vairāk cukura.
- Kādā formā cept? Šo kūku var cept jebkādā kēksa vai kūkas formā. Mēs izmantojam 22 cm x 12 cm kēksa formu. Var izmantot arī mazāku kantaino formu vai 20 cm – 22 cm apaļo kūkas formu.