Sulīgie ķirbju kēksiņi ar drumstalām ir lielisks veids, kā savā ēdienkartē iekļaut oranžo rudens milzu ogu – ķirbi. Šajos kēksiņos tiek izmantots samērā liels daudzums ķirbja biezeņa, tāpēc tie būs nevis maizīgie, pufīgie mafini, bet sulīgie un mitrie kēksiņi. Ķirbi tieši sagaršot šeit nevar. Tāpēc mūsu ķirbju kēksiņi ir labs veids, kā iemānīt ķirbi arī bērniem. Kēksiņi būs mitri un gardi vairākas dienas, tos turot slēgtā traukā. Turklāt kēksiņos drumstalu vietā var izmantot kādu no mūsu iecīnītajām glazūrām (skatīt padomus gatavošanai zemāk).
Daudzums: 12 kēksiņi
Nepieciešamais aprīkojums:
- 12 gab. kēksiņu panna
- putojamā slotiņa
Sastāvdaļas:
Mīklai
- 3 vidējas olas (vai 2 īpaši lielas)
- 225 g kviešu miltu
- 340 g ķirbju biezeņa (apmēram 600 g svaiga ķirbja mīkstuma)
- 100 g brūnā cukura (izmantojam tumšo, bet var gaišo)
- 150 ml kokosriekstu eļļas (var izmantot kausētu sviestu vai citu cepamo eļļu bez izteiktas garšas)
- 2 tēj.k. vaniļas ekstrakta
- 1,5 tēj.k. cepamā pulvera
- 1 tēj.k. kanēļa
- 1/2 tēj.k. malta ingvera pulvera
- 1/4 tēj.k. svaigi malta muskaerieksta
Drumstalām (var nepievienot)
- 50 g auksta sviesta
- 60 g kviešu miltu
- 70 g brūnā cukura (izmantojam gaišo)
- 1/2 tēj.k. kanēļa
Pagatavošanas gaita:
- Sagatavo ķirbju biezeni – ķirbim izgriež mīkstumu, sagriež kubiņos. Cep līdz 200°C uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 25-30 minūtes, līdz ķirbis ir pilnībā mīksts. Izcepto ķirbi sablendē viendabīgā masā un ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 225°C.
- Sajauc sausās sastāvdaļas – miltus, kanēli, ingveru, cepamo pulveri un muskatriekstu. Uzmanīgi ar muskatrieksta pievienošanu – tas vajadzīgs pavisam maz.
- Citā bļodā ar putojamo slotiņu sakuļ brūno cukuru un olas. Kokosriekstu eļļu izkausē, pievieno olu masai, pievieno vaniļas ekstraktu, ķirbju biezeni istabas temperatūrā un visu rūpīgi sakuļ.
- Mitrās sastāvdaļas pievieno sausajām. Miltu maisījumu lēni samaisa ar mitrajām sastāvdaļām tikai tiktāl, līdz milti pilnībā iemaisījušies. Mīklu nedrīkst pārmaisīt, lai neattīstītos glutēns un kēksiņi nebūtu cieti.
- Kēksiņu formu rūpīgi ietauko. Mīklu liek kēksiņu formītēs, piepildot tās apmēram ¾pilnas.
- Pagatavo drumstalas – aukstu sviestu, brūno cukuru, miltus un kanēli ar rokām saberzē kopā, līdz veidojas drumstalas.
- Kēksiņiem dāsni uzber drumstalas, sadalot drumstalu daudzumu uz 12 kēksiņiem.
- Kēksiņus sākumā 5 minūtes cep līdz 225°C uzkarsētā cepeškrāsnī. Pēc tam, neizņemot kēksiņus no cepeškrāsns, temperatūru nogriež līdz 175°C un cep vēl 15-18 minūtes, līdz kēksiņā iesprausts zobu bakstāmais iznāk sauss.
- pasniedz siltus vai atdzesētus.
Padomi gatavošanai:
- Kādu ķirbi izmantot? Šajā receptē derēs jebkāds Latvijā sastopams ēdamais dzeltenais ķirbis, kas piemērots cepšnai. Tomēr mūsu favorīti ir sviesta ķirbis un cepamais ķirbis (šis arī redzams sastāvdaļu bildē). Ķirbju biezeni var sagatavot lielākā daudzumā un atlikušo biezeni sasaldēt, ievietojot saldējamos maisiņos.
- Kā glabāt ķirbju kēksiņus: Kēksiņus pilnībā atdzesē un tad ievieto slēgtā traukā, kurā ieklāts papīra dvielis. Šādi kēksiņus var glabāt istabas temperatūrā līdz 3 dienām. Vienīgi jāņem vērā, ka drumstalas paliks mīkstākas. Kēksiņu nav ieteicams glabāt ledusskapī, jo tad tie paliks cieti un sausi.
- Drumstalas un glazūras: ķirbju kēksiņus var papildināt ar receptē izmantotajām drumstalām vai kādu no mūsu iecienītajām glazūrām, piemēram, kļavu sīrupa glazūru, kuras recepti atradīsi šeit, mūsu vismīļāko citrusa glazūru, kuras recepti atradīsi šeit, vai krēmsiera glazūru – samaisa 180g krēmsiera bez piedevām ar 1-3 ēd.k. pūdercukura pēc izvēles, un apmēram 1 tēj.k. vaniļas cukura vai cita vaniļas produkta. Ja glazūru gribas šķidrāku, pievieno 1-2 ēd.k. piena.
- Kur iegādāties kēksiņu pannu: Kēksiņu pannas ir pieejams vairumā lielveikalu. Mums ļoti patīk Zwilling kēksiņu panna, kas kalpo jau gadiem. Tomēr būtiski, lai panna būtu no metāla (silikona pannā kēksiņi sasut un neuzceļas tik labi) un tai būtu labs nepiedegošais pārklājums. Labas cepeškrāsn pannas var pasūtīt, piemēram, interneta veikalā imperija.lv.
- Pamēģini arī citas mūsu ķirbju laika receptes, piemēram, Ķirbju virtuļi ar kļavu sīrupa glazūru un pekanriekstiem, Ķirbju un ābolu pankūkas, Kefīra ķirbju maizītes vai Ķirbju brokastmaizītes.
Seko mums arī sociālajos tīklos, kur publicējam recepšu jaunumus, padomus gatavošanā un ikdienas maltīšu idejas: