Mūsu ģimenē visiem garšo kafija – krūzītē, desertos un kūkās. Bērnībā viens no mūsu mīļākajiem svētdienas desertiem bija kafijas krēms. Un mums ļoti patīk svaigās siera kūkas, tās ir ātri pagatavojamas un nav tik sātīgas kā klasiskas lauku tortes vai ceptās siera kūkas. Tādēļ nolēmām apvienot kafijas krēmu un svaigo siera kūku un rezultāts ir lielisks – maiga, krēmīga siera kūka ar aromātiskas kafijas garšu.
Daudzums: 10 porcijas
Nepieciešamais aprīkojums:
- 24 cm diametra kūkas forma
Sastāvdaļas:
- 175 g šokolādes cepumu
- 70 g sviesta
- 400 g krēmsiera (istabas temperatūrā)
- 200 g grieķu vai turku jogurta (istabas temperatūrā)
- 400 g saldā krējuma ar 35% tauku saturu (no ledusskapja)
- 100 g cukura
- 15 g želatīna
- 2-3 ēd.k. šķīstošās kafijas (izmantojam zaļo Jakobs Kronung)
Pagatavošanas gaita:
- Želatīnu ber krūzītē, uzlej 4 ēdamkarotes auksta ūdens, samaisa un atstāj uzbriest.
- Cepumus sablendē vai sasmalcina ar stampiņu, pielej izkausētu sviestu un rūpīgi samaisa. Iegūto masu vienmērīgi izlīdzina veidnes apakšā un piespiež.
- Kafiju aplej ar ~4 ēdamkarotēm verdoša ūdens un maisa, kamēr kafija izšķīst. Atdzesē.
- Saputo saldo krējumu un pusi no cukura vidēji stingrās putās.
- Atsevišķā traukā liek krēmsieru, jogurtu, atlikušo cukuru un saputo viendabīgā masā. Pielej atdzesētu kafiju un vēlreiz saputo.
- Karsta ūdens peldē izkausē uzbriedināto želatīnu, tam pievieno 3-4 ēdamkarotes krēmsiera masas un rūpīgi izmaisa, līdz tiek iegūta viendabīga konsistence un želatīna masas temperatūra ir nodritusi līdz istabas temperatūrai. Iegūto masu lej pie pārējās krēmsiera masas un rūpīgi saputo vai iemaisa.
- Siera kūkas masā rūpīgi iecilā saputoto putukrējumu, līdz tiek iegūta vienmērīga un gaisīga siera krēma konsistence.
- Iegūto masu lej virs cepumu pamatnītes, izlīdzina un liek ledusskapī uz vismas 4 stundām sastingt.
Padomi gatavošanai:
- Ar pievienoto kafijas daudzumu var regulēt kafijas garšas intensitāti. Ar 2 ēdamkarotēm būs viegla kafijas garša, ar 3 sanāks diezgan intensīva garša. Var izmantot arī malto kafiju, notās pagatavojot espresso.
- Ja šo vai jebkuru citu svaigo siera kūku gatavo karstajā vasaras sezonā, tad vēlams pievienot nedaudz vairāk želatīna, lai karstumā kūka tik ātri neizkūst.
- Siera kūkas pamatnītē var likt jebkādus cepumus, atkarībā no izmantotajiem cepumiem var nākties pievienot nedaudz vairāk vai mazāk izkausētā sviesta, tādēļ vēlams sviestu liet pakāpeniski, ik pa brīdim samaisot cepumu masu un ar karoti piespiežot, lai saprastu, vai masa stingri turas kopā. Siera kūkai var izmantot arī biskvīta pamatnīti.
- Svaigās siera kūkas var ēst tāpat vai izrotāt pēc sirds patikas. Kafijas siera kūku parasti rotājam šādi: uz maliņām notecināta kausēta šokolāde, kam kausējot pievienots nedaudz eļļas (izmantojam konditorejas maisiņu); uz kūkas uzspiests krēms no saldā krējuma (35%), maskarpones siera, cukura un citronu sulas (izmantojam konditorejas maisiņu un roboto uzgali); uz krēma RUF ražojuma šokolādes kafijas pupiņas (parasti pērkam Gemoss).
- Ja esi svaigo siera kūku cienītājs/-a, te atradīsi arī citas mūsu iecienītas siera kūkas: Svaigā plūmju siera kūka, Rabarberu un zemeņu svaigā siera kūka, Svaigā persiku siera kūka.
- Ja esi kafijas garšas cienītājs/-a, te atradīsi arī citus mūsu iecienītus kafijas desertus un kūkas: Kafijas krēms ar ķiršu mērci, Rabarberu un zemeņu ķīselis ar kafijas krēmu, Kafijas krēms ar piparkūkām.
Seko mums arī sociālajos tīklos, kur uzzināsi recepšu jaunumus, dažādus padomus gatavošanā un idejas ikdienas maltītēm: