Ja pirms gadiem divdesmit tāda kārtīga klasiska kūka latvieša izpratnē bija biskvīta kūka ar ievārījumu un putukrējumu vai vārīto krēmu, tad mūsdienās ļoti populāras ir tieši siera kūkas (gan svaigas, gan ceptas), jo tās var ātri pagatavot, tās ir svaigas un garšīgas. Persiku siera kūka ir koša, pavasarīga un viegli pagatavojama.
Sastāvdaļas:
Kūkas pamatnei:
- 250 grami cepumu
- 100 grami sviesta
Kūkai:
- 800 grami konservētu persiku (2 lielās bundžas)
- 520 grami krēmsiera (izmantojām 3 paciņas Kārums klasisko krēmsieru)
- 150 grami grieķu jogurta
- 400 ml saldā krējuma (ar tauku saturu 35%)
- 100 grami cukura
- 1-2 laimi
- 40 grami želatīna (+ 1 ēdakmkarote želatīna, ja taisīsi persiku rozītes)
Pagatavošanas gaita:
Pamatnes sagatavošana:
- Saslmalcina cepumus. Ir divi galvenie veidi, kā smalcināt cepumus siera kūku pamatnēm – tos var sablendēt virtuves kombainā (vai ar rokas blenderi) vai saspiest ar stampiņu (vai citu stampiņai līdzīgu priekšmetu, piemēram, alus pudeli). Jo smalkāk būs sasmalcināti cepumi, jo stingrāka būs siera kūkas pamatnīte. Mēs mēdzam darīt dažādi – atkarībā no noskaņojuma un atkarībā no tā, kāda veida cepumus izmantojam. Šajā receptē izmantojam Gullon pilngraudu cepumus bez cukura (ar saldinātāju maltitolu) un blendējam tos ar blenderi, lai iegūtu smalku konsistenci.
- Izkausē sviestu.
- Sviestu lej pie sasmalcinātajiem cepumiem un kārtīgi samaisa.
- Veidnē, kurā tiks taisīta kūka, ieklāj cepamo papīru, ber iekšā cepumu-sviesta masu un ar karoti vienmērīgi izlīdzina un piespiež.
- Tālāk atkal seko divi varianti, kā pabeigt svaigās siera kūkas pamatnīti – to var cept cepeškrāsnī 8-10 minūtes vai atstāt tādu pašu, kā ir (necept). Te atkal mēs mēdzam izmantot abus šos variantus, atkarībā no noskaņojuma. Ja izlem apcept cepumu-sviesta pamatnīti, tad atceries, ka nedrīksti izmantot kūkas maliņu lentu.
Persiku rozīšu gatavošana:
Ja vēlies kūku rotāt ar persiku rozītēm, tad vari sākt ar rozīšu pagatavošanu – tad persiku atgriezumus no rozīšu gatavošanas varēsi pievienot kūkai. Ja rozītes nevēlies gatavot, tad šo instrukciju posmu izlaid un ķeries pie kūkas gatavošanas.
- Lai pagatavotu ~8 rozītes, ņem 4 persiku pusītes, sagriez plānās šķēlītēs, ņem mazo groziņu vai mini mafinu formu un veido tajā rozītes – liec formiņā persiku šķēlītes no ārpuses, turpinot tās likt līdz vidiņam, kamēr visa formiņa aizpildīta.
- 1 ēdamkaroti želatīna aplej ar 3 ēdamkarotēm auksta ūdens un atstāj uzbriest (vismaz 10 minūtes). Tad izkausē uzbriedināto želatīnu ūdens peldē, pielej tam puskrūzīti persiku sīrupa un ar karoti uzmanīgi pārlej izveidotajām persiku rozītēm.
- Liec formiņas ar persiku rozītēm ledusskapī, lai tās sastingst.
Svaigā siera masas gatavošana:
- Vispirms persikus jāsadala trīs daļās:
- 3-4 persiku pusītes sagriez mazos gabaliņos. Tos pievienosi siera masai pašās beigās.
- Atlikušos persikus sablendē līdz vienmerīgai konsistencei un sadali divā daļās: pusi pievienosi krēmsiera masai, savukārt, otru pusi izmantosi dzeltenajai virskārtai.
- 25 gramus (no kopējiem 40 gramiem) želatīna aplej ar 4 ēdamkarotēm auksta ūdens un atstāj to uzbriest.
- Bļodā lej aukstu (no ledusskapja) saldo krējumu, pievieno 1 ēdamkaroti cukura un ar mikseri saputo stingrās putās. Saputoto putukrējumu atliec malā.
- Citā bļodā liec istabas temperatūrā esošu krēmsieru, pievieno istabas temperatūrā esošu grieķu jogurtu un atlikušo cukuru un ar putojamo slotiņu vai mikseri puto, līdz izveidojas vienmērīga, krēmīga konsistence un cukurs izkusis.
- Izspied sulu no 1-2 laimiem (atkarībā no tā, cik intensīvu laima garšu kūkā vēlies) un pielej pie siera masas un samaisi.
- Uzbriedināto želatīnu izkausē ūdens peldē un pielej pie atliktās puses ar blendētajiem persikiem. Svarīgi, lai želatīns nav karsts. Ja šķiet, ka želatīns ir pārāk silts un persiki pārāk auksti, vari persikus pasildīt ūdens peldē, līdz tie kļūst nedaudz silti.
- Persikus ar želatīnu pievieno siera masai un visu rūpīgi saputo vai samaisi.
- Siera masai liec klāt saputoto puturkējumu un sagrieztos persikus un uzmanīgi iecilā tos siera masā. Šajā solī nekādā gadījumā neizmanto mikseri, mērķis ir iegūt pēc iespējas gaisīgāku kūkas konsistenci, tādēļ svarīgi pielietot tikai tik daudz kustības, lai putukrējums būtu vienmērīgi iecilāts siera masā.
- Gatavo masu lej virs cepumu pamatnes, izlīdzini un liec ledusskapī uz vismaz 1 stundu.
Persiku virskārtas gatavošana:
Persiku virskārta piešķirs kūkai skaistu izskatu, turklāt kūku vari dekorēt ar iemīļotākajiem augļiem un ogām – persiku virskārta saželēs un lieliski noturēs visas dekorācijas. Atceries, ka kivi un ananasi nedraudzējas ar želatīnu, tādēļ tos neizmanto kūkas dekorēšanai.
- Atlikušo želatīnu (15 gramus) aplej ar 3 ēdamkarotēm auksta ūdens un atstāj uzbriest vismaz 15 minūtes.
- Sagatavo augļus un ogas, kurus izmantosi kūkas dekorēšanai.
- Uzbriedināto želatīnu ūdens peldē izkausē, lej pie atlikušajiem blendētajiem persikiem, pievieno puskrūzīti persiku sīrupa un rūpīgi samaisa un pārlej siera kūkai.
- Persiku virskārtā liec augļus, ogas un persiku rozītes (ar nazi uzmanīgi tās izņem no veidnītēm). Gatavo kūku liec ledusskapī uz vēl vismaz 1 stundu, kamēr tā pilnībā sastingst.
Svaigo siera kūku priekšrocība ir tā, ka tās var ļoti viegli sagriezt (pretēji gāzelīgām biskvīta krēma tortēm), turklāt persiku želejas virskārtiņa nodrošinās to, ka arī dekorējuma augļi un ogas griešanas rezultātā neripos uz visām pusēm.