Burito ir meksikāņu ēdiens, kura pamatā ir tortilla ar bagātīgu maltās gaļas un dārzeņu pildījumu. Izvēlīgajiem ēdājiem ir lieliska burito alternatīva – burito bļodas. Tas ir ēdiens, kuru katrs pats sakombinē no atsevišķām burito sastāvdaļām, papildinot tās ar rīsiem. Burito bļodas ir gan lieliska maltīte ģimenei, gan ēdiens, kuru var gatavot ciemiņiem – sagatavošana neprasa daudz laika un katrs ciemiņš pats izveidos savu porciju, atkarībā no tā, kas visvairāk garšo.
Daudzums: 4 bagātīgas porcijas
Sastāvdaļas:
Tītara maltajai gaļai:
- 600 g maltas tītara gaļas
- 2 nelieli sīpoli (vai viens liels)
- 1 tējk. saldās paprikas pulvera
- 1 čilli pāksts
- šķipsniņa ķiploku garšvielas (ķiploku pulvera vai granulēta ķiploka)
- šķipsniņa sāls
- 2-3 ēd.k. eļļas cepšanai
Mērcītei:
- 150 g turku vai grieķu jogurta
- 1 ķiploka daiviņa
- dažas pētersīļa lapiņas
Pārējās burito bļodu sastāvdaļas
- 200 g rīsu (šoreiz izmantojām brūnos rīsus)
- 200 g vārītas melnās vai sarkanās pupiņas
- 1 bundžiņa konservētas saldās kukurūzas
- 2 nelieli sarkanie sīpoli
- 1/2 romiešu salātgalviņas
- 2 avokado
- 200 g ķiršu tomātu
- 1 neliela saldā paprika
- saišķītis pētersīļu
- 1-2 laimi
Pagatavošanas gaita:
- Vispirms pagatavo malto gaļu: pannā lej eļļu, uzkarsē to, liek sagrieztu sīpolu un maisot apcep ~5 minūtes. Pievieno tītara malto gaļu un garšvielas. Pannas saturu ik pa brīdim apmaisa un cep, līdz gaļa un sīpoli gatavi (~10 minūtes).
- Pagatavo mērcīti – ķiploku daiviņu smalki sarīvē vai izspiež caur ķiploku spiedi, pievieno smalki sakapātas pētersīļu lapiņas un grieķu vai turku jogurtu, visu samaisa.
- Pārējās burito bļodu sagatavo un servē atsevišķās bļodiņās:
- Papriku nomazgā, izņem sēklotni un sagriež gabaliņos;
- Sarkano sīpolu nomizo un sagriež smalkos gabaliņos;
- Ķiršu tomātus nomazgā, un katru pārgriež uz pusēm;
- Konservētu kukurūzai notecina lieko šķidrumu;
- Pupiņas ber sietā un noskalo zem auksta ūdens (izmantojam ICA I love eco mazās melnās pupiņas);
- Romiešu salātu nomazgā, nosusina un sagriež strēmelītēs;
- Avokado nomizo un sagriež šķēlītēs vai kubiņos.
- Katrs ēdājs ņem bļodu vai šķīvi un no pieejamām sastāvdaļām sakombinē savu burito bļodu.
Padomi gatavošanai:
- Gatavojot burito bļodas ģimenes lokā, ja visiem garšo gan pupiņas, gan kukurūza, mēdzam tos pievienot gaļai, un apcept visu kopā. Viesībās tomēr servējam atsevišķi. Ja vēlas, pupiņas arī var uzsildīt uz pannas.