Tortillas tūtiņas ir lieliska uzkoda gan viesībām, gan ēdiens, ko ērti paņemt līdzi piknikā. To pagatavošana ir diez gan darbietilpīga, taču labā ziņa ir tā, ka pildījumu vari sagatavot jau iepriekšējā dienā, tūtiņas sagatavot vairākas stundas pirms ballītes un tad, kad viesi ieradušies, ieslēgt cepeškrāsni – tās būs gatavas ēšanai 10 minūšu laikā. Turklāt tūtiņas var ēst gan siltas, gan aukstas.
Daudzums: 34 tūtiņas (+/- 2 tūtiņas, jeb atkarīgs no tā, cik dāsni tūtiņas tiks sapildītas)
Nepieciešamais aprīkojums:
- koka zobu bakstāmie irbulīši
- cepamā veidne ar augstām malām
Sastāvdaļas:
- 1 kg maltās gaļas (šoreiz izmantojām cūkgaļu, taču var izmantot jebkādu malto gaļu pēc izvēles)
- 230 g vārītas mazās melnās pupiņas (izmantojam ICA I love eco pupiņas)
- 340 g konservētas saldās kukurūzas (1 bundžiņa)
- 2 sīpoli
- 1 saldā paprika
- 1-2 čilli pipari
- 200 g Čederas siera
- 2 ķiploka daiviņas
- 1/2 tēj.k. svaigi maltu melno piparu
- 1 tēj.k. sāls
- 2-3 ēd.k. eļļas
- 8-10 tortillas (izmantojam Santa Maria L izmēra tortillas)
Pagatavošanas gaita:
- Sagatavo dārzeņus: sīpolu un papriku sagriež kubiņos, čilli piparu sagriež pēc iespējas smalkākos gabaliņos, ķiploka daiviņas sarīvē vai izspiež caur ķiploku spiedi.
- Sakarsētā pannā lej eļļu, liek sagriezto sīpolu un maisot apcep dažas minūtes. Pievieno sagriezto papirku un apcep vēl dažas minūtes. Pievieno maltu gaļu, sasmalcinātos čilli un ķiploka daiviņas, sāli, piparus un, ik pa brīdim apmaisot, visu cep līdz gatavībai. Ja nav pieejama gana liela panna, tad dārzeņus un gaļu ar garšvielām var apcept atsevišķi. Sacepto gaļu ar dārzeņiem atdzesē.
- Pildījumam pievieno konservētu kukurūzu (bez šķidruma) un zem tekoša ūdens noskalotas vārītas melnās pupiņas.
- Čederas sieru sarīvē uz smalkās dārzeņu rīves. 2/3 no rīvētā siera liek pie gaļas un dārzeņiem, un visu rūpīgi samaisa.
- Satin tūtiņas: katru tortillu sagriež 4 daļās. Katrai ceturtdaļai vispirms ~1 cm no stūrīša uzloka uz augšu, maliņas satin kopā tā, lai tās daļēji pārklājas, un tūtiņu sasprauž ar koka zobu bakstāmo irbulīti. Pēc tam ar sviesta nazi tūtiņas iekšpusē sakārto ielocīto stūrīti tā, lai tūtiņas galā nepaliek caurums.
- Sagatavotajās tortillas tūtiņās ar tējkaroti sapilda sagatavoto pildījumu, atstājot no augšas vismaz 0.5 cm brīvu maliņu (tas nepieciešams, lai paliek vietiņa siera cepurītei).
- Sagatavotās tūtiņas pēc iespējas stāvāk kārto cepamtraukā ar augstām malām. Ja ar tūtiņām nesanāk aizpildīt visu cepamtrauku, brīvo vietu aizpilda ar folliju, lai tūtiņas nesagāžas.
- Katrai tūtiņai virsū uzber nedaudz no atliktās 1/3 rīvētā siera.
- Tūtiņas liek iepriekš līdz 200°C sakarsētā cepeškrāsnī un cep 10-15 minūtes, līdz siera cepurīte izkususi un tūtiņu augšējās malas sāk kļūt viegli zeltainas.
- Pirms pasniegšanas tūtiņām var izņemt zobu bakstāmos irbulīšus (izceptās tūtiņas stingri turēsies kopā), vai pabrīdināt ēdājus, lai katrs pats pirms ēšanas izņem irbulīti no tūtiņas.
Padomi gatavošanai:
- No savas pieredzes varam teikt – jo plānākas tortillas, jo gardākas izdosies šīs uzkodas. Mēs izvēlamies Santa Maria tortillas, ar tām tūtiņas vienmēr izdodas lieliski.
- Pildījuma pikantumu katrs var gatavot atbilstoši savām garšas kārpiņām – pildījumu var papildināt ar dažādām asām garšvielām. Ja šīs uzkodas gatavo bērnu ballītei, čilli var nepievienot vispār (ja gatavo uzkodas bērnu ballītei, tad gan būtu svarīgi pirms pasniegšanas izņemt zobu bakstāmos irbulīšus no tūtiņām). Tāpat var pildījmam pievienot arī svaigus zaļumus.
- Sagatavotās tūtiņas lieliski garšos karstas, taču ne mazāk slikti tās garšo arī aukstas (izceptas un atdzesētas), tādēļ vari tās ņemt līdzi izbraucienos un piknikos. Tūtiņas var gan atkārtoti uzsildīt cepeškrāsnī, gan arī ietīt follijā un uzsildīt uz grilla.
Uzzini recepšu jaunumus, sekojot 3 Muskatriekstiem sociālajos tīklos: