Truša gaļa ir liesa, bagāta ar olbaltumvielām un minerālvielām, turklāt mazāk alerģiska par, piemēram, cūkgaļu. Tāpēc visbiežāk truša gaļa ir tā, ar kuru pediatri iesaka uzsākt zīdaiņa piebarošanu. Pirmajos mēnešos vispiemērotākā būs samalta truša gaļa, to mazais ēdājs varēs sakost pat bez zobiņiem.
Daudzums: 2 personām
Sastāvdaļas:
- 500 grami dārzeņu
- 150 grami maltas truša gaļas
- 1 ēdamkarote smalku makaronu
- saišķītis diļļu
- 1 litrs gatavs dārzeņu buljons VAI 1 sīpols un diļļu vai pētersīļu kāti
Pagatavošanas gaita:
- Katlā lej 1 litru ūdens, tajā liek 1 nomizotu sīpolu un garšaugu kātus. Vāra 10 minūtes.
- Truša malto gaļu ar roku kārtīgi samīca. Šāda gaļas samīcīšana nodrošinās to, ka frikadeles vāroties turēsies kopā bez nekādām pievienotām piedevām. Ar ūdenī saslapinātām rokām veido frikadeles.
- Katlā pakāpeniski liek dārzeņus un frikadeles, ievērojot šādus vārīšanās laikus (tie ir aptuveni, jo viss atkarīgs arī no tā, cik lielos gabalos dārzeņi sagriezti:
- Burkāni, kāļi: ~20 minūtes
- Kartupeļi: ~15 minūtes
- Brokoļi, puķkāposti, selerija: ~10 minūtes
- Svaigi vai saldēti zaļie zirnīši: ~5 minūtes
- Frikadeles: ~5 minūtes
- No gatavās zupas izņem sīpolu un garšaugu kātus. Kopā ar dārzeņiem tie nodrošinās vieglu dārzeņu buljona garšu. Lielākā vecumā bērna zupiņai jau droši var likt intensīvākus pašvārītos gaļas vai dārzeņu buljonus vai izmantot labas kvalitātes buljona kubiņu.