Upeņu balzams ir īsteni latviska garša, nereti tieši šis dzēriens ir tas, ar kuru cienājam ārvalstu draugus, lai parādītu ko unikālu, kas top mūsu valstī. Šo upeņu balzama tiramisu var gatavot gan kūkas formā (jārēķinās, ka tā būs ļoti gaisīga, nevis stingra un formīga), gan caurspīdīgā veidnē.
Daudzums: 10 personām
Nepieciešamais aprīkojums:
- kūkas veidne 24 cm diametrā (var izmantot arī caurspīdīgu cepamtrauku)
Sastāvdaļas:
- 400 g saldētu vai svaigu upeņu
- 100 g cukura
- 150 ml upeņu balzama
- 500 g mascarpone siera
- 500 ml saldā krējuma (ar tauku saturu 35%)
- 300 g cepumu "dāmu pirkstiņi"
- 100 g pūdercukura
Pagatavošanas gaita:
- Upenes liek katliņā, pievieno cukuru un maisot vāra 5-10 minūtes, līdz upenes pilnībā izšķīdušas. Izvārītās upenes sablendē un atstāj atdzist.
- Saldajam krējumam pievieno pāris tējkarotes pūdercukura un saputo līdz stingrām putām.
- Maskarpone sieru saputo ar atlikušo pūdercukuru, līdz tas viendabīgs un vijīgs.
- Atdzesēto upeņu savārījumu sadala uz pusēm. Vienu pusi pievieno mascarpone krēmam, pielej 30 ml balzama un visu samaisa vai saputo līdz viendabīgai kosnsistencei.
- Upeņu mascarpone krēmā iecilā saputoto putukrējumu (iecilā ar karoti, nevis ieputo, lai krēms ir gaisīgs un puturkējums nesaiet sviestā).
- Lēzena šķīvī liek otru pusi upeņu, savārījuma, pievieno 100 ml ūdens un 120 ml upeņu balzama. Visu rūpīgi samaisa.
- Kūkas veidnē kārto tiramisu: dāmu pirkstiņus mērcē sagatavotajā upeņu šķidrumā un kārto veidnē. Pa virsu liek 1/3 krēma. Šādi saliek 3 kārtas ar dāmu pirkstiņiem un 3 kārtas ar krēmu.
- Sagatavoto kūku liek ledusskapī vismaz uz 4-6 stundām, lai tā sastingst un garšas savelkas.
Padomi gatavošanai:
- Ja, mērcējot dāmu pirkstiņus, šķiet, ka šķidruma nepietiks visām kārtām, tad upeņu šķidrumam var pievienot vēl nedaudz ūdens.
- Ar upeņu balzama daudzumu var variēt, mums un ciemiņiem visvairāk ir patikuši tie tiramisu, kuriem pievienojām 120-150 ml balzama. To var pievienot arī vairāk vai mazāk, atkarībā no tā, cik intensīvu upeņu balzama garšu vēlas. Ja kūku ēdīs bērni, to var gatvot bez balzama – tikai ar upenēm. Tādā gadījumā upenēm jāpielej vairāk ūdens, lai upeņu šķidrums pietiktu visu dāmu pirkstiņu izmērcēšanai.
- Mums patīk šo tiramisu veidot kūkas veidnē. Kad tā ir nostāvējusi ledusskapī vairākas stundas, tā ir gana stingra, lai to sagrieztu ar nazi glītos kūkas gabaliņos. Tomēr jāņem vērā, ka šī kūka ir ļoti gaisīga, jo ilgāk tā pastāvēs istabas temperatūrā, jo mīkstāka (un grūtāk sagriežama) tā kļūs.
Uzzini recepšu jaunumus, sekojot mums sociālajos tīklos: