Vaniļas ekstrakts ir desertu garšviela, kas vienmēr ir 3 Muskatriekstu virtuvēs, un tas bieži tiek izmantots mūsu receptēs. Vaniļas ekstraktu, kurš gatavots ar alkoholu, mēs izmantojam ceptajos un vārītajos desertos. Termiski apstrādājot gardumus, alkohols iztvaiko, bet vaniļas garša saglabājas. Vaniļas ekstraktu gatavojam vairumā, izmantojot amazon.de iegādātas vaniļas pākstis un labu degvīnu.
Daudzums: 200 ml
Nepieciešamais aprīkojums:
- 2x 100ml pudelītes (vai 1x 200ml) vai burciņa
- Piltuve
Sastāvdaļas:
- 200 ml laba degvīna
- 5 vaniļas pākstis (15 cm bourbon vaniļa)
Pagatavošanas gaita:
- Visas vaniļas pākstis pārgriež gareniski, lai tiktu atsegtas sēkliņas. Šādi vaniļas ekstrakts ievilksies daudz labāk un tajā nonāks vaniļas sēkliņas, kas skaisti izskatās desertos. Ja tiek izmantotas 2x 100ml pudelītes, tās pārgriež arī uz pusēm šķērsām, lai būtu iespējams tās iebāzt pudelītē.
- Pākstis pārlej ar degvīnu, izmantojot piltuvi.
- Pudelītes aiztaisa un ievieto tumšā vietā uz 5-6 mēnešiem. Vienu reizi nedēļā ekstrakta pudelīti sakrata. Ekstraktu var sākt lietot jau pēc 4 mēnešiem, bet tas būt vislabākais pēc 5-6 mēnešiem. Šajā brīdī vaniļas ekstraktu var noliet citā pudelītē un vaniļas pākstis izmantot atkārtoti ekstrakta gatavošanai (skatīt padomus gatavošanai). Tomēr mēs parasti atstājam pākstis pudelītē, jo, ilgāk stāvot, ekstrakta garša paliks tikai intensīvāka.
Padomi gatavošanai:
- Kur iegādāties vaniļas pākstis un kādas? Vaniļas pākstis veikalos visbiežāk tiek pārdotas pa vienai un ir visai dārgas, tāpēc tās vislabāk pirkt vairumā. Latvijas veikalos vaniļas pākstis visizdevīgāk esam atradušas GEMOSS – apmēram 50 EUR par 15 pākstīm. Tomēr mēs tās pasūtam amazon.de, kur iespējams atrast dažāda lieluma iepakojumus par vēl izdevīgākām cenām. Amazon.de par apmēram 20 EUR būs iespējams nopirkt 10 bourbon vaniļas pākstis (15cm).
- Vaniļas pākstis ir teju nebeidzams ekstrakta avots! Vislabākais par pašu gatavotu vaniļas ekstraktu ir fakts, ka vienas un tās pašas vaniļas pākstis var izmantot ekstrakta gatavošanai atkal un atkal. Kad ekstrakts nolietots, pākstis vēlreiz pārlej ar degvīnu un atkal noliek tumšā vietā uz 5-6 mēnešiem. Šādi vaniļas pākstis var izmantot ekstrakta gatavošanai vairākas reizes. Šur tur internetā klīst stāsti, ka no vienām pākstīm var pagatavot ekstraktu desmitiem reižu. Bet pašas esam izmēģinājušas pagaidām tikai 4 reizes, un tas strādā!
- Kādas proporcijas izmantot? Šajā receptē gatavojam 200 ml vaniļas ekstrakta, bet vari gatavot jebkādu tilpumu, izmantojot proporciju – uz 100 ml nepieciešams izmantot 2-3 vaniļas pākstis atkarībā no lieluma. Mēs izmatojam 2,5 gab. 15cm pākstis uz 100ml.
- Kādu degvīnu izvēlēties? Receptē var izmantot jebkādu degvīnu, tomēr vislabāk izvēlēties labu, bet nav vajadzības izvēlēties pašu dārgāko un labāko. Mēs izmantojam Russian Standard, Absolut vodka vai tamlīdzīgu. Svarīgi, lai degvīnam nav nekādu piedevu un pievienotu aromātvielu.