Šī ir veselīgs ēdiens, kuru var baudīt gan kā pamatēdienu, gan kā uzkodas, kuras likt svētku galdā, paņemt līdzi piknikā vai uz darbu.
Daudzums: 24 groziņi
Sastāvdaļas:
- 8-12 tortiljas (no katras tortiljas sanāk 2-3 aplīši)
- 250 g vārītu vai tvaicētu balto pupiņu
- 250 g vārītu vai tvaicētu lēcu
- 250 g konservētas kukurūzas
- 250 g brūno šampinjonu (vai citu iecienītu sēņu)
- 1 paprika
- 1-2 sīpoli
- 300 g Čedaras siera
- 2-3 ēd.k. eļļas
- 1 ēd.k. čilli mērces (izmantojam sriraču)
- 1/4 tēj.k. svaigi maltu melno piparu
- 70 g svaigu lociņu
Pagatavošanas gaita:
- Šampinjonus ar otiņu notīra no gruzīšiem, sagriež un maisot nelielā eļļas daudzumā apcep, līdz tiem izdalījies un novārījies šķidrums un šampinjoni ir viegli kraukšķīgi un nedaudz zeltaini (apm. 5 min).
- Sīpolu nomizo, sagriež gabaliņos. Apcep nelielā eļļas daudzumā, līdz tie zeltaini.
- Papriku sagriež kubiņos un dažas minūtes apcep nelielā eļļas daudzumā. Sīpolus un papriku var apcept kopā, taču sēnes labāk apcept atsevišķi.
- Pupiņas un lēcas noskalo zem tekoša auksta ūdens.
- Sieru sarīvē uz smalkās dārzeņu rīves.
- Lociņus noskalo, nosusina un smalki sagriež.
- Bļodā liek apceptos dārzeņus, sēnes, lēcas, pupiņas un konservēto kukurūzu. Pievieno 1/2 no sagrieztajiem lociņiem, čilli mērci, piparus un sāli pēc garšas. Sāli mēs parasti nemaz nepievienojam, jo sierā ir gana sāls. Kad masa atdzisusi, pievieno 2/3 rīvētā siera.
- No tortiljām izgriež aplīšus apmēram 11cm diametrā (var izmantot bļodiņu vai kādu vāciņu kā šablonu). Atkarībā no tortilju izmēra, no vienas tortiljas sanāk 2 vai 3 aplīši.
- Tortilju aplīšus liek mafinu formā, iekšā liek pildījumu un uzkaisa nedaudz rīvētā siera.
- Tortliju groziņus cep cepeškrāsnī 200 °C 10-12 minūtes, līdz siera izkusis un groziņu maliņas kļuvušas viegli brūnas.
- Gatavos groziņus pārkaisa ar sagrieztiem lociņiem un pasniedz siltus.
Padomi gatavošanai:
- Šo uzkodu var sagatavot no rīta un tad, kad ierodas ciemiņi, ielikt cepeškrāsnī un pasniegt siltus groziņus tikko no cepeškrāsns. Taču uzkoda ir garda arī auksta, to var paņemt līdzi piknikā un izbraucienos vai uz darbu pusdienām.
- No tortilju atgriezumiem var pagatavot sāļos vai saldos čipsus, piemēram, Kanēļa načos.
- Ja Tev garšo šī uzkoda un esi gaļēdājs, izmēģini arī tortilju tūtiņas meksikāņu gaumē.
Uzzini recepšu jaunumus, sekojot mums sociālajos tīklos: