Vistu aknu pastēte ir garda uzkoda svētku galdam un ikdienai. Mēs pastētei pievienojam daudz dārzeņu, kas to padara vieglāku un uzlabo pastētes konsistenci. Tā ir viegli pagatavojama un, pārklāta ar sviesta kārtiņu, varēs stāvēt ledusskapī vismaz nedēļu. Iepildīta skaistā bļodiņā vai burciņā, tā būs lieliska dāvana svētkos.
Daudzums: 8 porcijas
Nepieciešamais aprīkojums:
- blenderis
Sastāvdaļas:
- 400 gr vistu aknu (viens iepakojums)
- 3 vidēji burkāni
- 3 seleriju kāti
- 2 sīpoli
- 2 daiviņas ķiploka
- 100 ml vermuta
- 100 g sviesta (+ apm. 1 ēd.k. cepšanai)
- 100 ml saldā krējuma
- 2 ēd.k. kaltēta vai svaiga timiāna lapiņu
- 3 ēd.k. vīnogu kauliņu eļļas (vai citas eļļas cepšanai)
- 1 tēj.k. sāls
- 1 tēj.k. svaigi maltu melno piparu
- 1 tēj.k. trifeļu eļļas (var nepievienot, bet mums ļoti patīk)
Pagatavošanas gaita:
- Burkānus, sīpolus un seleriju kātus notīra, sagriež gabaliņos un apcep vīnogu kauliņu eļļā, līdz tie ir gatavi un kļuviši zeltaini, atliek malā.
- Aknas nomazgā, nosusina un nogriež plēves, liekos taukus tā, lai aptaustot nejustu nekādas cietas daļas. Sagriež uz pusēm.
- Pannā izkausē 2 ēdamkarotes sviesta kopā ar ēdamkaroti vīnogu kauliņu eļļas un pa porcijām vienā kārtā ātri apcep aknas – ne vairāk kā 3 minūtes no abām pusēm. Aknas nedrīkst pārcept! Pannai jābūt diezgan karstai un aknas regulāri jāapgroza. Aknām jābūt nosusinātām ar papīra dvieļa palīdzību, citādi taukvielas sāks sprakšķēt. Apceptās aknas noliek pie dārzeņiem un turpina, līdz visas aknas saceptas.
- Dārzeņus kopā ar apceptajām akniņām liek atpakaļ pannā un pielej vermutu, ļauj tam ātri novārīties, tas prasīs apmēram 2-3 minūtes, noteikti neliek vāku.
- Kad vermuts iztvaikojis, pievieno saldo krējumu, apmēram 1 ēd.k. timiāna lapiņu, caur ķiploku spiedi izspiestu ķiploku, sāli, piparus un ļauj masai uzkarst apmēram 1 minūti.
- Tad ņem nost no plīts, mazliet padzesē un sablendē. Mēreni karstā pastētē pievieno atlikušo svietu, līdz tas izkūst, vienmērīgi izmaisa.
- Ja patīk trifeļu eļļa, pašās beigās pievieno to, bet ļoti uzmanīgi, tai ir spēcīga un specifiska garša un smarža. Pietiks ar 1 tējkaroti, maksimums 2.
- Pastēti iepilda tīrās bļodiņās vai burciņās un izlīdzina virsmu, notīra trauka maliņas.
- Ja vēlas uzglabāt ilgāk par 3-4 dienām, pastēti jāpārklāj ar dzidrinātu sviestu. Lai pagatavotu dzidrinātu sviestu, to liek mazā katliņā vai pannā un izkausē, līdz veidojas putas, tās nosmeļ. Tad rūpīgi nolej dzidrināto sviestu, katliņā atstājot atslāņojušos sviesta balto daļu, to izmet. Dzidrināto sviestu lej pāri atdzisušai pastētei apmēram 3-5 ml kārtiņā, pārber ar timiānu.
Padomi gatavošanai:
- Aknām jābūt svaigām, to daudzumu var variēt no 400 – 500 gramiem. Mēs izmantojām 400 gramu iepakojumu Ķekavas vistu aknu.
- Arī ar dārzeņu, saldā krējuma un svieta daudzumu var variēt. Mums patīk pievienot vairāk dārzeņu. Ja izmantosiet vairāk sviesta un saldā krējuma, pastēte būs kremīgāka un treknāka.
- Ja pastēti paredzēts apēst uzreiz, sviesta kārtiņa pa virsu nav nepieciešama, tomēr, ja gribat to pasniegt nākamajā dienā, jārēķinās, ka virsa būs palikusi tumša, tāpēc ar nelielu daudzumu sviesta pastēti ir vēlams apliet.
- Arī ar pievienotajiem garšaugiem var variēt. Var nelikt ķiploku, timiāna vietā var pievienot rozmarīnu, salviju, maltus rozā piparus.
- Kur iegādāties trifeļu eļļu? To var nopirkt veikalos Stockman, Sky, kā arī pasūtīt no eļļu un etiķu ražotāja vomFASS. Mēs vienmēr turam mājās trifeļu eļļu, jo ar to var uzlabot jebkuras krēmzupas garšu, piepilināt makaronu ēdieniem.
- Izmēģini arī citas mūsu uzkodu receptes, kas piemērotas smērēšanai uz maizītes: Rikotas smēriņš ar lasi, Putota feta ar krāsnī ceptiem tomātiem un ķiplokiem, Siera ķirbītis.
Uzzini recepšu jaunumus, sekojot mums sociālajos tīklos: