Zaļie sparģeļu salāti ar fetas sieru ir zaļo dārzeņu salidojums, kurā apslēpta īsta vitamīnu kaudze. Nelielu krāsas un garšas akcentu tiem piešķir sarkanie redīsi un krēmīgumu – fetas siers un gardā avokado mērce. 3 Muskatriekstu lasītāji jau būs pamanījuši, cik ļoti mums patīk pavasarī saēsties veselīgos sparģeļus un publicēt receptes ar tiem. Tādēļ katru pavasari cenšamies radīt vismaz pāris jaunas sparģeļu receptes. Šie ir burvīgi salāti piknikam vai vieglām un ārtrām vakariņām.
Daudzums: 4 porcijas
Sastāvdaļas:
- 300 g Sparģeļu
- 100 g zaļo zirnīšu
- 10-12 apaļo redīsu (balto un/vai sarkano)
- 1 garais gurķis
- 200 g fetas siera
- 1 sauja ciedru riekstu
Olīveļļas mērcei
- 2 ēd.k. olīveļļas
- 1 ēd.k. citronu sulas
- 1/2 tēj.k. maltu melno piparu
- 1/4 tēj.k. sāls
Avokado mērcei
- 2 gatavi avokado
- 1 neliela ķiploka daiviņa
- 1 ēd.k. citronu sulas
- 1 zariņš bazilika
- 1/4 tēj.k. sāls
Pagatavošanas gaita:
- Sparģeļiem nolauž cietos galus (apmēram 5-6cm), tos neizmanto. Pārējo sparģeli sagriež 2-3 daļās. Sparģeļus noblanšē – liek verdošā ūdenī un vāra 1-2 minūtes, līdz sparģeļi kļūst spilgti zaļi un nedauz mīkstāki. Izņem no ūdens un zem auksta ūdens noskalo, lai apturētu termisko apstrādi.
- Zaļos zirnīšus liek verdošā udenī uz 2 minūtēm, nokārš un zem auksta ūdens noskalo, lai apturētu termisko apstrādi.
- Olīveļļu, 1 ēd.k. citrona sulas, sāli un piparus ar putojamo slotiņu sakuļ lielā bļodā.
- Redīsus sagriež plānās šķēlītēs ar asu nazi. Gurķi sagriež kubiņos.
- Sparģeļus, gurķus un zaļos zirnīšus liek bļodā ar olīveļļas mērcīti. Visu viegli apmaisa.
- ciedru riekstus viegli apgrauzdē uz pannas. Fetas sieru sadrupina.
- Izņem avokado mīkstumu un liek bļodā. Pievieno smalkāk sagrieztu ķiploka daiviņu, baziliku, 1 ēd.k. citronu sulas un šķipsniņu sāls. Visu sablendē, līdz veidojas vienmērīga masa.
- Visus dārzeņus, kas apmaisīti olīveļļas mērcītē, kārto uz liela šķīvja.
- Uz dārzeņiem izbārsta redīsus, fetas sieru. Ar tējkaroti mazās piciņās liek avokado-bazilika mērcīti. Uzber ciedru riekstus.
- Salātus pasniedz nekavējoties.
Padomi gatavošanai:
- Kāpēc mums tā patīk sparģeļi? Tā kā ēdamais sparģelis ir asniņš, tajā sakoncentrēti vitamīni un minerālvielas – A vitamīns, C vitamīns, dažādi B grupas vitamīni, tostarp folijskābe (vitamīns B9), vitamīns K, kālijs un cinks. Turklāt sparģeļos ir maz kaloriju, ievērojams daudzums šķiedrvielu un pat neliels proteīna daudzums. Turklāt sparģeļi ir gardi un kraukšķīgi un tie asociējas ar pavasari, jo sparģeļu sezona Eiropā ilgst no februāra līdz jūnijam.*
- Tiem, kas nezina – sparģelis ir Latvijā labi pazīstamā asperāga asniņš. Tomēr sparģeļiem ir vairāk kā 100 sugu un ne visas tiek lietotas uzturā, tāpēc iesakām pieturēties pie veikalos nopērkamiem sparģeļiem.
- Blogā meklē arī citas sparģeļu receptes, piemēram, Sparģeļu tarte, Laša un sparģeļu tūtas, Zaļo sparģeļu krēmzupa, Pasta ar sparģeļiem un bekonu un citas.
* Informācija iegūta dažādos internetā pieejamos avotos.
Seko mums arī sociālajos tīklos, kur publicējam recepšu jaunumus, mūsu ikdienas maltītes un padomus gatavošanā: