Zaļo sparģeļu krēmzupa ir patīkama un viegla maltīte vakariņās vai pirmais ēdiens pusdienās pavasarī. Sparģeļu sezona nav ilga tāpēc iesakām to izmantot pēc iespējas daudzveidīgi. Zupai ir ļoti daudz pasniegšanas iespēju, katru reizi var iegūt citu ēdiena garšu. Jāpiebilst, ka sparģeļi satur oksitocīna jeb ķermeņa dabīgā laimes hormonu, kas mums pavasarī ir tik ļoti nepieciešams.
Sastāvdaļas:
Zupai
- 800 gr zaļo sparģeļu
- 1 litrs vistas vai dārzeņu buljona
- 3 šalotes sīpoli
- 1 purava baltās daļas
- 2 kartupeļi
- 1 ķiploka daiviņa
- 100 mililitri saldā krējuma
- sviesta pika
Pasniegšanai ar laša tartaru vienai porcijai
- 80 gr svaiga laša
- 1/4 šalotes sīpola
- sāls
- svaigu malti melnie pipari
- 1 tējkarote olīveļļa
- 1 paipalu oliņa
- baltvīna etiķis
Pasniegšanai ar garnelēm vienai porcijai
- 5-8 tīģergarneles tīrītas
- ķiploka daiviņa
- sviesta pika
- sāls
Pasniegšanai ar baby sparģeļiem vienai porcijai
- 5-8 baby sparģeļu galviņas
- sviesta pika
- sāls
- pipari
- ēdamkarote saldā krējuma
Pagatavošanas gaita
- Sagriež gabaliņos šalotes sīpolu un puravu, uz pannas apcep sviestā kamēr kļūst caurspīdīgi un viegli zeltaini. Uzmanās, lai nepiededzinātu, citādi zupā būs melni krikumi un bojās skaisti zaļo krāsu.
- Katlā uzvāra buljonu un pievieno gabaliņos sagrieztu kartupeļus, to izvāra gatavu.
- Sparģeļiem nogriež pašu galiņu tuvāk saknei, tas mēdz būt “koksnains”, ja nepieciešamas, kātiņa apakšējo daļu ar mizojamo nazi nomizo. Ja sparģeļi ir pavisam svaigi, tas nebūs vajadzīgs.
- Liek sparģeļus katlā ar buljonu un izvāra, tas būs 6-8 minūtes, kad būs gatavi, varēs viegli iedurt ar nazi.
- Liek klāt apceptos puravus ar sīpoliem, visu rūpīgi sablenderē.
- Pievieno saldo krējumu un garšvielas. Tad uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, bet nevāra.
Pasniegšanai ar laša tartaru (vienai porcijai)
- Lasi sagriež sīkos gabaliņos, šalotes sīpolu sakapā, sajauc kopā ar garšvielām un olīveļļu, atstāj uz 15 minūtēm, lai garšas sadraudzējas.
- Uzkarsē ūdeni, pieliek sāli un vienu tējkaroti baltvīna etiķa. Paipalu oliņu iesit mazā trauciņā. Ar putojamo slotiņu katlā strauji samaisa ūdeni un vidu ielaiž paipalu oliņu, kad baltums savilcies, ar putu karoti uzmanīgi izņem un uzliek uz papīra dvieļa.
- Šķīvja vidū kārto tartaru un ļoti uzmanīgi apkārt lej zupu. Virs tartara uzliek plaucēto paipalu oliņu un ar nazi mazliet iegriež, lai iztek dzeltenums.
Pasniegšanai ar garnelēm (vienai porcijai)
- Uz pannas sakarsē sviestu ar caur spiedi izspiestu ķiploka daiviņu.
- Garnelēm noņem čaulu un, pārgriežot muguru, iztīra zarnu. Asti var atstāt, bet parasti tās noņemu, jo mums nepatīk ēdot vilkt kaut ko ārā no mutes.
- Liek garneles un apcep 3-4 minūtes, tiklīdz kļūst rozā, ir gatavas.
- Šķīvī lej zupu un pa virsu kārto garneles.
Pasniegšanai ar baby sparģeļiem (vienai porcijai)
- Izmanto baby sparģeļu galviņas, kātiņus droši var pielikt zupai. Var izmatot arī parasto sparģeļus pašas ziedkopas galiņus, tos saglabājot pirms likšanas zupā, tad pietiks ar trim galviņām, bet mazie izskatās glītāk.
- Uz pannas sakarsē sviestu un apcep sparģeļu galviņas pāris minūtes.
- Šķīvī lej zupu, dekorē ar sparģeļiem un saldo krējumu.
- Iesakām lietot šalotes sīpolu, tiem ir maigāka garša un labāk saderēs ar sparģeļiem.
- Krēmzupai būs ar ļoti maigu garšu, tomēr var pievienot vēl dažādas garšvielas: citrona miziņu (ja pievienosiet zivs produktus), rīvētu muskatriekstu, maltus melnos piparus un tml., tikai pirms tam būtu jābūt skaidrs kādus produktus izvēlēsieties zupas pasniegšanai un ar kādām garšvielām tie vislabāk saderēs.
- Dekorēt var pēc savām velmēm un fantāzijas lidojuma: auksti kūpināts lasis un krēmsiera piciņas, jebkādas karsti kūpinātas zivs gabaliņu bez asakām, apcepts bekons vai vistas gabaliņi, rīvēts parmezāna siers, bazilika pesto, zaļuma sviesta piciņas un maurlociņi.
- Pie zupas labi derēs pašu cepta fokača, apgrauzdēta bagete, ciabatta, kādi sāļie cepumi, standziņas, grissini un tml.