Zefīra un ogu kārtojums ir viegls, gaisīgs un mutē kūstošs deserts. Tas ir ļoti viegli pagatavojams un tam ir nebeidzamas variācijas. Vasarā to vislabāk gatavot ar svaigām ogām, ziemā var izmantot saldētas ogas vai skābenus agļus. Proporcijas var variēt pēc gaumes, mums patīk krēmīgāks deserts, kurš nav ļoti salds.
Daudzums: 8 porcijas
Nepieciešamais aprīkojums:
- mikseris
- liels deserta trauks vai porciju trauciņi
Sastāvdaļas:
- 400 gr zefīra (pēc izvēles)
- 700 ml saldā krējuma (ar tauku saturu 35%)
- 300 ml jogurta bez piedevām
- 1 kg dažādu ogu (zemenes, avenes, ķirši, meža mellenes, ērkšķogas, upenes, jāņogas u.c.)
- 2 tējkarotes cukura
- 1 tējkarote vaniļas pastas
Pagatavošanas gaita:
- Ogas nomazgā, notīra un lielākās ogas sagriež mazākos gabaliņos. Daļu ogu var saspaidīt ar dakšu vai kartupeļu stampiņu, tādejādi masa būs vienmērīgāka, krēmīgāka un vieglāk baudāma. Ja izmanto saldētas ogas, tās atlaidina.
- Zefīru sagriež mazākos gabaliņos.
- Saldo krējumu ar cukuru un vaniļas pastu saputo vieglās putās. Uzmanās, lai nepārputotu, tiklīdz krējums kļūst vijīgs, putošanu pārtrauc. Jogurtu iemaisa saputotajā krējumā.
- Lielā traukā vai porciju trauciņos veido kārtojumu. Kārtās liek krēmu, ogu masu, zefīru un atkārto, līdz visas sastāvdaļas izlietotas.
- Desertu noliek aukstumā savilkties vismaz pāris stundas. Pārturēt nevajadzētu, tad sāks atsuloties putukrējums.
- Pirms pasniegšanas kārtojumu dekorē ar ogām, bagātīgi noklājot virsiņu. Rotāšanai var izmantot arī bezē cepumiņus, piparmētru lapiņas, grauzdētus un sadrupinātus riekstus.
Ieteikumi gatavošanai:
- Pagaršojot krēmu, liksies, ka cukura ir par maz, bet mēs neieteiktu likt vairāk par 2-4 tējkarotēm cukura uz norādīto sastāvdaļu daudzumu, jo zefīrs ir ļoti salds un visas garšas izlīdzināsies.
- Mēs šim desertam visbiežāk izmantojam „Laimas” ražoto vaniļas zefīru. Bet ļoti garšīgi ir arī ar citiem zefīra veidiem – dzērveņu, melleņu, aveņu u.c. Tam jābūt parastajam, pufīgajam zefīram, „Maigums” šokolādē šai receptei nederēs.
- Desertā ar krēmu var variēt. Var izmantot tikai saldo krējumu vai tikai jogurtu, var mainīt šo sastāvdaļu proporcijas. Saldo krējumu var aizstāt ar skābo krējumu vai sablendētu biezpienu.
- Ja izmanto cietākus augļus – plūmes, persikus, nektarīnus, tos katliņā pavāra mīkstākus un masu atdzesē, tad veido kārtojumu.
Seko mums sociālajos tīklos, lai uzzinātu recepšu jaunumus: